El Defensor del Pueblo investiga el encierro ilegal en el CIE durante un mes de un joven ex tutelado

La dirección del CIE de València y el juzgado de instrucción que solicitó su internamiento ignoraron la sentencia del Tribunal Superior de Justicia de Madrid donde se ordenaba la suspensión de la expulsión

∙ El Defensor ha iniciado “actuaciones ante los organismos competentes” a raíz de la queja de la Campaña exigiendo medidas disciplinarias contra los responsables de esta ilegalidad y la adopción de mecanismos que eviten la repetición de situaciones semejantes

València, 8 de junio de 2023.- El Defensor del Pueblo ha iniciado una investigación sobre el encierro ilegal que sufrió un joven ex tutelado durante más de un mes en el CIE de Zapadores, según consta en la notificación que ha remitido esta institución a la Campaña por el Cierre de los Centros de Internamiento para Extranjeros y el Fin de las Deportaciones. A. E. M, un joven marroquí de 22 años y ex tutelado por la Comunidad de Madrid, permaneció recluido en Zapadores entre el 21 de enero y el 23 de febrero de este año, a pesar de que en el centro se disponía de la resolución judicial que suspendió su orden de expulsión. Sin embargo, ninguna autoridad verificó su situación legal o, si lo hicieron, la ignoraron y lo mantuvieron privado de libertad con el objetivo de deportarle. Sólo la intervención de los servicios jurídicos de la Campaña evidenció que en el expediente del interno de que disponía la policía constaba la suspensión cautelar de su expulsión dictada por el Tribunal Superior de Justicia (TSJ) de Madrid, lo que obligó a la dirección del CIE a ponerlo en libertad.

El Juzgado de Instrucción nº. 4 de Alcalá de Henares acordó el pasado 21 de enero el internamiento en el CIE de A. E. M, a raíz de una orden de expulsión dictada por la Delegación del Gobierno Madrid dos años antes. Ni este juzgado ni el CIE tuvieron en cuenta que el TSJ de Madrid estimó el 8 de julio de 2021 un recurso de apelación interpuesto por A. E. M y acordó la suspensión cautelar de la orden de expulsión. Se le encerró en València con el fin de ser expulsado en cualquier momento.

El TSJ tomó esta decisión al considerar que había “múltiples indicios del arraigo social” del chico, y, criticó a la Comunidad de Madrid y a la Administración en general por la “inacción” y “descoordinación” para regularizar su situación administrativa: “Nada parece haber hecho la Administración para amparar al recurrente debidamente y de buena fe, ni aun estando tutelado”, “No parece que a … se le haya dispensado la debida protección institucional durante su minoría de edad, lo que ha podido repercutir eventualmente en su posterior situación administrativa”. Por tanto, “si la Administración no parece haber hecho nada para regularizar la situación del recurrente en España mientras era menor de edad, ni para facilitársela después, no es posible concluir que ahora existan fuertes razones de interés público que exijan la inmediata ejecución de la expulsión”.

Esta sentencia pone de manifiesto la problemática ya denunciada por las organizaciones sociales e incluso trasladada por el Defensor del Pueblo a la Fiscalía General del Estado, de que existe un porcentaje importante de menores tutelados que cumplen 18 años sin haber sido documentados. El artículo 35 de la Ley de Extranjería determina que los menores tutelados tienen derecho a una autorización de residencia, que debe ser solicitada a instancia del organismo que asume la tutela. El incumplimiento de esta sentencia y de la propia Ley de Extranjería -que contempla el ingreso en los CIE como una medida cautelar para asegurar la expulsión- prueban que el encierro de A. E. M. fue ilegal. Sin embargo, nadie ha asumido su responsabilidad y nada se ha hecho para evitar casos similares.

Por estas razones, la Campaña presentó una queja ante el Defensor del Pueblo solicitando su intervención para que se establezcan medidas de coordinación que impidan la repetición de situaciones semejantes y se apliquen medidas disciplinarias contra los responsables del encierro ilegal de A. E. M. El Defensor contestó el 6 de junio admitiendo a trámite la queja y anunciando el inicio de “actuaciones ante los organismos administrativos competentes”.

Este caso y muchas otras vulneraciones de derechos documentadas justifican el cierre urgente de estas cárceles racistas, donde se encierra a gente que no ha cometido ningún delito: se les recluye por no disponer de permiso de residencia, una falta administrativa equivalente a una multa de tráfico.

 

El Defensor del Poble investiga el tancament il·legal en el CIE durant un mes d’un jove ex tutelat

∙ La direcció del CIE de València i el jutjat d’instrucció que va sol·licitar el seu internament van ignorar la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Madrid on s’ordenava la suspensió de l’expulsió

∙ El Defensor ha iniciat “actuacions davant els organismes competents” arran de la queixa de la Campanya exigint mesures disciplinàries contra els responsables d’aquesta il·legalitat i l’adopció de mecanismes que eviten la repetició de situacions semblants

València, 8 de juny de 2023.- El Defensor del Poble ha iniciat una investigació sobre el tancament il·legal que va patir un jove ex tutelat durant més d’un mes en el CIE de Sapadors, segons consta en la notificació que ha remés aquesta institució a la Campanya pel Tancament dels Centres d’Internament per a Estrangers i la Fi de les Deportacions. A. E. M, un jove marroquí de 22 anys, ex tutelat per la Comunitat de Madrid, va romandre reclòs en Sapadors entre el 21 de gener i el 23 de febrer de 2023, a pesar que en el centre es disposava de la resolució judicial que va suspendre la seua ordre d’expulsió. No obstant això, cap autoritat va verificar la seua situació legal o, si ho van fer, la van ignorar, mantenint al jove privat de llibertat amb l’objectiu de deportar-ho. Només la intervenció dels serveis jurídics de la Campanya va evidenciar que en l’expedient de l’intern de què disposava la policia constava la suspensió cautelar de la seua expulsió dictada pel Tribunal Superior de Justícia (TSJ) de Madrid, la qual cosa va obligar a la direcció del CIE a posar-ho en llibertat.

El Jutjat d’Instrucció núm. 4 d’Alcalá de Henares acordà el passat 21 de gener l’internament en el CIE de A. E. M, arran d’una ordre d’expulsió dictada dos anys abans per la Delegació del Govern de Madrid. Ni aquest jutjat ni el CIE van tindre en compte que el TSJ de Madrid estimà el 8 de juliol de 2021 un recurs d’apel·lació interposat per a. E. M i acordà la suspensió cautelar de l’ordre d’expulsió. E.M. va ser tancat a València amb la finalitat de ser expulsat en qualsevol moment.

El TSJ va prendre aquesta decisió en considerar que hi havia “múltiples indicis de l’arrelament social” del xic, i va criticar a la Comunitat de Madrid i a l’Administració en general per la “inacció” i “descoordinació” per a regularitzar la seua situació administrativa: “L’Administració sembla no haver fet res  per a emparar al recurrent degudament i de bona fe, ni fins i tot estant tutelat”, “No sembla que a … se li haja dispensat la deguda protecció institucional durant la seua minoria d’edat, la qual cosa ha pogut repercutir eventualment en la seua posterior situació administrativa”. Per tant, “si l’Administració sembla no haver fet res per a regularitzar la situació del recurrent a Espanya mentre era menor d’edat, així com tampoc per a facilitar-li-la després, no és possible concloure que ara existisquen fortes raons d’interés públic que exigisquen la immediata execució de l’expulsió”.

Aquesta sentència posa de manifest la problemàtica ja denunciada per les organitzacions socials i fins i tot traslladada pel Defensor del Poble a la Fiscalia General de l’Estat, que existeix un percentatge important de menors tutelats que compleixen 18 anys sense haver sigut documentats. L’article 35 de la Llei d’Estrangeria determina que els menors tutelats tenen dret a una autorització de residència, que ha de ser sol·licitada a instàncies de l’organisme que assumeix la tutela. L’incompliment d’aquesta sentència i de la pròpia Llei d’Estrangeria -que contempla l’ingrés en els CIE com una mesura cautelar per a assegurar l’expulsió- proven que el tancament de A. E. M. va ser il·legal. No obstant això, ningú ha assumit la seua responsabilitat i no s’ha fet res per a evitar casos similars.

Per aquestes raons, la Campanya va presentar una queixa davant el Defensor del Poble sol·licitant la seua intervenció perquè s’establisquen mesures de coordinació que impedisquen la repetició de situacions semblants i s’apliquen mesures disciplinàries contra els responsables del tancament il·legal de A. E. M. El Defensor va contestar el 6 de juny admetent a tràmit la queixa i anunciant l’inici “d’actuacions davant els organismes administratius competents”.Tant aquest cas com moltes altres vulneracions documentades de drets justifiquen el tancament urgent d’aquestes presons racistes, on es tanca a gent que no ha comés cap delicte, persones a les quals es reclou per no tenir permís de residència, una falta administrativa equivalent a una multa de trànsit.